Seni gidi fikir hırsızı seni !

İş hayatında desenlerimizin, bloglardan yazdıklarımızın çalınmasına alışık insanlar olarak fikir hırsızları hayatımızın o kadar çok içerisinde ki, hiç bir haber beni şaşırtmıyor. Beyonce'un suçlandığı konuya da o sebeple önceleri kayıtsız kaldım. Ancak iş dallanıp öylesine budaklandı ki mağdur artık E Label'dan Helba Hallgrimsdottir mi , yoksa  Beyonce mu emin değilim. Zira E label'ın tasarımı daha sık zımbalardan oluşuyor ve bu kadar tantana koparacak bir figür veya işlemeye sahip değil. House of Dereon'unkinde de zımbalar var ve tek ortak noktaları da bu zaten.  Ancak Beyonce sayesinde adını bir çoğumuzun daha önce duymadığı marka ve sahibesi şimdi meşhur oldu.Evet ortada bir esinlenme olduğu çok açık, Beyonce'un...

geçtiğimiz sene onlardan alıp severek kullandığı bu tasarımı koleksiyonuna da kattığı belli.

Ancak firmanın elinde Copyright yok, ve sanırım her ne kadar ortalık çalkalansa da bu haberlerden her iki taraf da karlı çıkacak. Hatta başkaları da ! Gelecek günlerde cts pazarında bunlardan gördüğünüzde de beni anarsınız.

"This is naturally huge and I am still half in shock,"  demiş Helba hanım  "I didn't realise straight away that this was her own label: I just thought she was wearing our leggings. It is practically just copy/paste."

Reklamın iyisi kötüsü olmaz...

2 yorum:

Kürksever dedi ki...

Geçenlerde Londra'da South Kensington civarında bir butik gördüm, vitrinde zımbalarla süslü bir elbise, yanda da Rihanna'nın o elbiseyle çekilmiş bir fotoğrafı yer alıyordu. Burada satıcı-alıcı ilişkisinde kim nerde duruyor tespit etmek çok zorlaşıyor. Rihanna o elbiseye para vermiş midir? Rihanna'nın elbiseyi giymesiyle firma lehine yaptığı reklamın değeri, elbisenin fiyatıyla karşılaştırılabilir mi? Karışık.

Aslı Cin dedi ki...

Kesinlikle haklısın. Hatta piyasada sıklıkla karşılaştığımız bir tanıtım şekli de var, bir ünlünün üzerindekinin benzerini yapar, o ünlü ile anar, bu durumda o ünlünün üzerindeki orjinal tasarımı da, ünlünün ismini de kullanmış olursun.

Toolbar