2020 yılı öngörüleri

Trend araştırmacıları gelecek yıllar için ekonomik, siyasal, toplumsal öngörülerini yaparken artık iş hayatının vazgeçilmezleri haline geldiler.Gazetelerde arada bir “Ekonominin Nostradamus’u” ya da “Siyasetin falcısı” gibi başlıklarla kimi araştırmacıların veya araştırma şirketi sahibi bilmemnerelerin ceo larının fotoğrafını basıp merakımızı uyandırırlar.Aslında bu araştırmaların arkasında oldukça büyük bir ekip vardır.Geçtiğimiz günlerde yine böyle bir ekibin 2020 yılı için öngörülerini okudum. Amaçları 2020 gençliğinin sosyal hayatı ve bunun satış pazarlamaya yansımaları.Şu anda dünya nüfusunun % 17.5 unu Teenage diye tabir edilen gençlerin oluşturduğu söyleniyor. Bu 950 milyar dolarlık bir pazar.İlgimi çekmesinin tek sebebi konu ile iş alakamın olması değil.

Bahsettikleri “teenage”lerden birinin de benim o sıralarda 16 yaşında olacak olan oğlum olması.

Yani hem bir çalışan hem bir anne olarak okudum yazıyı.

Bir çalışan olarak, gelecek 10 yılın internet şirketleri, kişisel ürün markaları, pratik ve ilgi çekici gıda üreten sektörler  ve biz tesktilciler için parlak olduğunu söyleyebilirim.

Ama bir anne olarak gözümün önüne getirilen tablo hiç de hoş değil.

Her öngörüde olduğu gibi yanılma payı olmasını umuyor, tarihte her gidişata bir tepkinin oluştuğunu kendime hatırlatıyor, belki de yeni bir çiçek çocuk döneminin başlayabileceğini hayal ederk kendimi avutuyorum.

Özetle öngörüler şöyle:

Gençlerin % 75 civarı gıdadan giyime alışverişlerinin çok büyük bir kısmını kredi kartı ile internetten yapacak. Bunda sosyalleşmeye ayıracakları zamanın büyük bir kısmını bilgisayar başında harcayacak olmalarının etkisi büyük.

Fiyat şu andakinden de daha önemli bir factor olacak. ( Bunda artan tüketim toplumu olgusunun kalite arayışını ikinci plana itecek olması olabilir sanırım)

% 50 den daha fazlası gazette ve dergileri sadece internetten takip edecek.

Bu öngörülere karşılık bendenizin alacağı önlemler ise şöyle olacak:

Oğlumu yeteneği olsa da olmasa da en az bir spora, bir de müzik aleti çalmaya ısrarla yönlendireceğim.

Yaz okulları ve kampları ile netten uzaklaşıp, daha çok arkadaş edinmesini sağlayacağım.

Babası ile savaşmayı göze alarak 16 yaşında kadar cep telefonu almayacak, kredi kartı kullanmasına izin vermeyecek ve nette geçireceği zamanı kısıtlamaya çalışacağım ( Bu maddede neden kendimden emin olamadım?)

0 yorum:

Toolbar