Türkiye'nin en büyük alışveriş sitelerinden biri olan Hepsiburada.com'un Reklam ve Pazarlama departmanın yaptığı araştırmaya göre, Türk tarihi ile ilgili kitapların satışlarında büyük bir patlama yaşanmış....
Ocak 2011'in ilk 10 gününde satışı yapılan Kanuni ve Hürrem Sultan ile ilgili kitaplar, geçtiğimiz Kasım ve Aralık ayı satışlarını 3'e katlamış.
Şimdi Eeeeee??? diye soracaksınız. Ülkemizde 10 bin kişiden 3 kişi yılda 10 ve üzerinde kitap okuyorsa, kitap kurdu sayılıyor maalesef. Ama TV başında zaman geçirme oranı %94.
Tarihi TV karşısında öğrenip sonra okumak mı yoksa önce okuyup sonra seyredip değerlendirmek mi? tartışılıyor artık. Tabi unutmamak lazım. Bir de en çok konuşulan şey, hatta en çok konuşulan, dizi sektörünün moda sektörüne olan etkisi. Bihter yüzüğü, ayakkabısı, parfümü, hırkası geçen sene bütün mağaza vitrinlerinde ilan(reklam) olarak görüyorduk.
Geçmiş yıllarda yine bu tarz kitap+dizi+film çalışmaları yapılmış. Bazıları hepimizin hayatında güzel bir iz bırakıp, kitabını okumaya sevk etmişti.
Örneğin;
Çalıkuşu.
1986 yılında yayınlanan bu diziyi hala unutamam. İlkokuldayken, ilk okuduğum kitaplardan biriydi. Rahmetli Anneciğimin bebeklik oyuncağı Feride'yi hatırlarım hala. Feride'nin sonu, çöp kutusunda ve üzerindeki beyaz gelinliğinde çay çöpleri ile son bulsa bile.
2006-08 yıllarında yayınlanan Hatırla Sevgili dizisi, o yılları yaşayan tanıdıklarımızla, ailelerimizle hoş bir sohbet ortamı yaşatmıştı. Siyasi olayların anlatıldığı dizi, Adnan Menderes dönemiyle başlayıp, Kenan Evren ile son buluyordu. 70 sonu ve 80 doğumlu çoğu insanın hatırlamadığı ve ailelerin korkularından apolitik bir nesil olarak yetiştirilen çoğu kişi için, sorgulamaya, araştırmaya ve merak etmeye başladığı zamanlar olmuştu.
John Steinbeck'i galiba 12 yaşımda okumuştum. Kitap baskısı 50'lere aitti. Nem kokan, kıvrılmış yapraklı o kitap hayal gücümü kullanmama çok yardımcı olmuştu. 1994'de de filmini seyretmiştim. Bugüne kadar önce okuduğum, sonra hayal ettiğim ve seyrettiğim birebir tutan bir kitap olmamıştı.
Bugüne kadar PR'ı en iyi yapılan dizi oldu herhalde. Nihal gözlüğü, Behlül t-shirt'ü, Bihter elbisesi, Matmazel makyajı, Katia topuzu... Personel Shoppers olan ve Aşk-ı Memnu dışında başka başarılı işlerede el atan Başak Dizer Fransez ve Deniz Marşan'ı da unutmamak lazım.
Orhan Kemal'in 1961 yılında yazdığı Hanımın Çiftliği romanını yaz tatillerimin birinde severek okumuştum. Hayal meyal, romanın TRT için çekilen versiyonunu hatırlıyorum. Şu an yayında olan yeni versiyonunu pek bilmiyorum doğrusu.
Hürrem, Kanuni konusu daha ne kadar konuşulur, tartışılır bilemem ama başlar başlamaz iyi bir çıkış yakaladıkları kesin. Şu sıralar dizi ile ilgili en çok konuşulan şeyse, mücevherler oldu. Boybeyi mücevherlerinin boy gösterdiği dizi yakın bir zamanda bijuteri sektörünü kalkındaracak gibi. Tabii gerçeğini alamayanlar için. Çünkü dizide kullanılan meşhur zümrüt-elmas yüzüğün fiyatı 95 bin$ cık.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder